Huis van Compassie Nijmegen

Het Huis van Compassie is een laagdrempelige plek waarin vele verschillende activiteiten plaatsvinden waarbij compassie met de kwetsbaren in onze samenleving centraal staat; compassie met bijvoorbeeld vluchtelingen, mensen die in armoede leven, mensen die sociaal geïsoleerd zijn en/of zorg behoeven en ongedocumenteerde asielzoekers.

We organiseren een groot aantal activiteiten voor en met de kwetsbaren in onze samenleving, maar tegelijkertijd ook voor mensen die het goed vergaat; juist de ontmoeting tussen verschillende groepen mensen streven wij na, omdat dit kan leiden tot begrip voor elkaar en respect.

Adres en Contact

Vlietstraat 20 B
6542 SL Nijmegen

Telefoonnummer:
06 – 27 274 789

E-mail:

post@huisvancompassienijmegen.nl

Website:

www.huisvancompassienijmegen.nl

Openingstijden

Afhankelijk van de aangeboden activiteiten

Activiteiten 

(klik op de + voor meer info )

Repair Café

Repair Café is een bestaand concept dat al enige tijd zeer succesvol draait in een paar wijken in Nijmegen. Buurtbewoners kunnen bij ons terecht om elektrische en elektronische apparaten en kleding en sieraden te repareren.

In het Repair Café gaat u samen met reparatiedeskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. De reparatiedeskundigen zijn vrijwilligers uit de buurt. De reparaties zijn gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Elke 3de vrijdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur.

Open Mic avonden

Om de 2 maanden hebben we op de 2de vrijdag van de maand van 19.30 tot 21.30 uur een Open Mic avond, een multi culturele avond waarin muziek centraal staat.

Van 19.30 tot 20.15 uur is er ruimte voor een aantal individuele optredens. Daarna staat samenspel centraal. Onder begeleiding van multi instrumentalist Niek Edeling gaan muzikanten in wisselende samenstellingen de taal spreken die grenzeloos is: MUZIEK! Ook het publiek mag meedoen. Niets hoeft, alles mag.

Wilt u ook  optreden, meld u zich dan aan bij post@huisvancompassienijmegen.nl of bel 024-3228480. En als u gewoon behoefte heeft aan een leuke gezellige avond, aanmelding is niet nodig als u onze avond gewoon wilt bezoeken. Entree is gratis.

Maaltijden

Per jaar zijn er 10  maaltijden, op de 2de maandag van de maand, van 18.00 tot 20.00 uur. Iedereen is daarbij welkom. Telkens wordt de maaltijd verzorgd door een andere groep mensen. Het kunnen mensen met een bepaalde nationaliteit zijn of een bijzondere groep vrijwilligers.

Mensen met een gewoon inkomen betalen 6,-. Mensen met een laag inkomen kunnen betalen wat hen mogelijk is. De maaltijd bestaat uit  twee gerechten en een drankje. U kunt u voor de maaltijd opgeven door u aan te melden bij post@huisvancompassienijmegen.nl, of bel 024-3228480.

Eet en ontmoet

Elke eerste maandag van de maand is een maaltijd voor mensen met weinig inkomen die het leuk vinden om met andere mensen te eten. We hebben plekken vrij voor extra mensen, dus meld u aan!

Ons vaste kookteam van vrijwilligers kookt elke keer een bijzondere maaltijd; een hoofdgerecht en een toetje uit de internationale keuken. Elke keer doen we samen ook iets gezelligs rondom de maaltijd, met muziek of met een voordracht.

Het eten is in principe kosteloos, een vrijwillige bijdrage stellen wij indien mogelijk op prijs. Wilt u met ons mee eten, meld u dan aan via mail: post@huisvancompassienijmegen.nl o.v.v. uw naam en telefoonnummer. U kunt ook bellen: 024 – 322 84 80.

Debat

We organiseren elk jaar een debatprogramma voor een breed Nijmeegs publiek, waarbij Compassie centraal staat.

Samenwerkingspartners hierbij zijn bijvoorbeeld Stichting GAST,

de Boskapel, de Raad voor Levensbeschouwing en Religie Nijmegen (RLRN) en Vincent de Paul center, Vluchtelingenwerk, en vele anderen.

Zie onze website voor het actuele programma.

Film

We laten elk seizoen in het Huis van Compassie vier films zien die er volgens ons toe doen. Films met een hart en een ziel en met diepgang; films die uitnodigen tot uitwisseling van gedachten. Na de films is er daarom gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan, in een ontspannen sfeer en onder het genot van een drankje.

FILMS IN HET HUIS VAN COMPASSIE
Hoe je kijkt maakt uit wat je ziet
Samen met anderen zie je zelf meer.

Zie onze website voor het actuele programma.

Tentoonstellingen

Er vinden per jaar min. 2 tentoonstellingen plaats in het Huis van Compassie. Vanuit diverse kunstdisciplines stellen mensen vanuit de kerndoelgroep van het Huis van Compassie hun werken tentoon.

In het verleden betrof het bijvoorbeeld dakloze Nijmegenaren, bewoners van Heumensoord en roze ouderen.

Zie onze website voor het actuele programma.

Kookcursussen

Regelmatig zijn er kookcursussen voor mensen die met een laag budget een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

In 2016 zijn de kookcursussen gericht op Eritrese jongeren.

Moestuin

Achter de Haard is een  groot stuk grond (1000m2) dat door drie doelgroepen wordt benut als moestuin:

  • de kinderen van basisschool het Kleurrijk in de wijk Willemskwartier
  • de mensen die gebruik moeten maken van de Voedselbank
  • het wijkgerichte project van Tuin tot Bord

Het Huis van Compassie heeft vooral betrokkenheid bij het Voedselbankproject. Deze moestuin wordt beheerd door enthousiaste mensen van de Voedselbank. En de opbrengsten zijn bestemd voor distributie binnen de Voedselbank.

Bijzondere activiteiten

Regelmatig hebben we andere activiteiten, zoals scholing en training van vrijwilligers, cursussen voor geïnteresseerde burgers, inspiratielunches, etc..

Ook organiseren we gespreksgroepen over levensthema’s, samen met COIL.

Zie voor actuele informatie onze website, zie voor activiteiten die wij eerder organiseerden de pagina Bijzondere activiteiten.

Share This